Business

Hoe ik mijn tuin in een paradijs veranderde

Eindelijk, na maanden van verstoppen onder truien, zijn de armen uit omdat de zon terugkomt. Hoe lang nog – wie zal het zeggen? Als er dit jaar geen nummer één is over ‘mijn umb-er-ella’, krijgen we misschien minder overstromingen en een betere tijd. Maar voor nu zijn er zonnige dagen en ze hebben een nieuwe liefdesaffaire aangewakkerd, met mijn tuin.

Tuinieren is altijd nogal ontmoedigend geweest. Ik hou niet van wormen, doe liever alles dan wieden en, tuincentra (zonder enige kennis van grondsoort of tuininrichting) tuinspullen kopen hebben me nooit aangesproken. Er is iets met tuincentra; ze zijn als een geheime club, voor mensen die verstand hebben van tuindingen. Alles wat ik van tuinieren weet, is dat ik van mooie dingen houd en geen tijd of zin heb om te leren hoe ik een schoffel moet gebruiken of zaailingen moet uitdunnen. Is dat zo’n misdaad?

Dit jaar heeft echter een tuinrevolutie teweeggebracht. Sinds ik de geneugten van online winkelen en containertuinieren heb ontdekt, heb ik een perfect tuinparadijs gecreëerd.

Ten slotte lijkt mijn tuin op de kruising tussen een Engelse plattelandstuin en een mediterraan paradijs waar ik altijd naar heb verlangd. Niet zo’n bijzondere combinatie als het misschien klinkt, zie je, als alles in containers wordt geplant, kan tuinontwerp naar mijn mening het raam uit. Kruiden, geraniums, rozen, tomaten – allemaal netjes in potten. En het mooie is dat ik op elk moment de potten kan herschikken en een nieuwe look kan creëren; perfect voor iemand die zo impulsief en besluiteloos is als ik. Nog bevredigender is dat het enige onderhoud dat nodig is, is om de potten elke dag water te geven. Zelfs ik kan dat aan.

Het water geven gaat makkelijker sinds ik de planten een naam heb gegeven; ze staan trots in hun potten en hebben elk een eigen identiteit. Ik zou bijna zweren dat de rozen (Marilyn, Audrey, Shirley, Angela en Kylie) zuchten van vreugde tijdens hun avondbad. Misschien ligt het aan mij. Maar hoe je het ook bekijkt, tuinieren in containers wint – geen wieden, geen wormen en je kunt ze meenemen als je ooit verhuist.

Het plan viel echter bijna in duigen. Zonder auto vervloekte ik alle tuincentra buiten de stad. Zelfs als ik ze op mijn trouwe fiets zou kunnen bereiken, welke kans had ik ooit om enorme glazen potten en zakken van 75 liter compost in mijn rieten fietsmand te passen? Toen kwam het bij me op dat, aangezien je tegenwoordig zo ongeveer alles online kunt kopen, misschien, heel misschien, ik daar ook potten, planten en compost kan krijgen? Bingo! Ik vond niet alleen ‘praktische’ dingen, maar ook schijnbaar oneindige kleurkeuzes voor gieters, stoelen en parasols. De grotere vreugde is dat het aankomt zonder enige moeite of tillen en zonder enige noodzaak om te gaan met die mensen die het weten.

You may also like...